Οι θεραπείες που γίνονται σε ομάδα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, καθώς σας βοηθούν να εκπαιδεύεστε και να αντιμετωπίζετε άμεσα (in vivo) και αποτελεσματικά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, θέματα υγείας, κοινωνικά θέματα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πρωταρχικό καθήκον των μελών της θεραπευτικής ομάδας είναι να μάθει καθένας όσο γίνεται περισσότερα για τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του και σχετίζεται με άλλους ανθρώπους. Η ομάδα είναι ένας τόπος ανάληψης ευθύνης και εκμάθησης νέων τρόπων συμπεριφοράς, για αυτό και στοχεύει να θέσει σε κίνηση το μηχανισμό της αλλαγής που είναι εξάλλου και ο προορισμός της. Χαρακτηριστικό της ομαδικής θεραπείας είναι οτι το έργο της θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται καιρό μετά το τέλος των συνεδριών.

Οι ομάδες που συντονίζω είναι ολιγομελείς και εστιασμένες στη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων. Ενδεικτικά, στο παρελθόν έχω συντονίσει ομάδες θεραπείας διατροφικών διαταραχών και συγκεκριμένα, ομάδες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και ομάδες θεραπευομένων με διάγνωση ψυχογενούς ανορεξίας. Ακόμη έχω συντονίσει ομάδες ογκολογικών ασθενών και ομάδες ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα. Ακολούθως, ομάδες φοιτητών με κοινωνικό άγχος, ομάδες φοιτητών με αναβλητικότητα και άγχος επίδοσης, καθώς και ομάδες γονέων μονογονεϊκών οικογενειών. Τέλος, έχω υπάρξει συντονίστρια σε ομάδες προσωπικής ανάλυσης και αυτογνωσίας ψυχολόγων.

Επιστημονικά ευρήματα καταδεικνύουν τη μεγάλη αποτελεσματικότητα της ομαδικής θεραπείας σε ανθρώπους που έχουν ως θεραπευτικό αίτημα τη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως για παράδειγμα ένα πρόβλημα υγείας αφού η από κοινού διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από το πρόβλημα (π.χ. διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς ή διαχείριση προβλημάτων υγείας, ενδεικτικά, σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι πάντα καλύτερη.
 
“…one’s experiences of relations with others becomes a feature of one’s relations with others”.
Peter Hobdon, 2002

Ρωτήστε την ψυχολόγο

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με κάποια θεραπεία ή θέλετε να κλείσετε μια συνεδρία,
μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζι μας, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.
loader